Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday 17 May 2013

Homemade Ayam Tandoori

Ayam Tandoori
Dua, tiga hari lepas teringin sangat nak makan ayam tandoori. Teringat kalau makan kat Nandos atau Kenny Rogers Roasters niii, mau melayang RM 50-60 untuk 2 orang makan. Padahal buat sendiri xsampai RM 20 pun kosnya, mudah dan sedap plak tu. First trial ni kira jadi lah walaupun rupa buruk, hehe..Alya dan papa suka sangat, mama pun hepi lah..hehe

Resepi :
Ayam Tandoori

2 ketul peha ayam
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu serbuk cili
4 sudu yogurt
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna merah (optional)
  1. Blendkan semua bahan di atas kecuali ayam.
  2. Perap pada ayam ( dalam plastik bertutup) semelaman atau sekurang-kurangnya 2 jam di dalam peti ais.
  3. Griskan loyang dengan mentega. 
  4. Bakar pada suhu 180 C selama sejam sehingga sejam setengah.

Salad

Hiris helaian kubis, celurkan carrot, potong sedikit capsicum dan bawang besar. Tips untuk rangupkan salad: rendam salad tersebut dalam air sejuk dan biarkan dalam peti ais seketika. Hidangkan bersama salad dressing. ermmm sedapnya....

Tadaaaa....hidangkan ayam tandoori tadi bersama salad dan fries.

Menu yang lengkap, Anak pun suka.